Praktyczne projektowanie: restauracja5 września 2017

Przestrzeń gastronomiczna to wyzwanie projektowe – musi nie tylko łączyć przestrzeń do ‘pracy’ z przestrzenią do ‘obsługi klienta’ ale też przestrzegać rygorystycznych zasad BHP. I dobrze gdyby klienci jak i pracownicy czuli się we wnętrzach wyjątkowo dzięki estetycznej i dobrze skomponowanej aranżacji.

Restaurację projektuje się inaczej niż bar. Fast food to inna przestrzeń od kawiarni. Każde z tych przestrzeni gastronomicznych potrzebuje innego rozwiązania w zakresie aranżacji. Tam gdzie występuje zaplecze kuchenne trzeba pamiętać o rygorystycznych wytycznych – dlatego przestrzeń ta dobrze gdy jest oddzielona od części jadalnej. Niekoniecznie oddzielona w sposób taki, że nie widać co się dzieje wewnątrz. Coraz większą popularność zyskują restauracje gdzie klienci mogą przyglądać się pracy kucharzy. Czystość oraz funkcjonalny układ w takim miejscu to podstawa – rzadko kiedy zwraca się uwagę na szczegóły kwestii estetycznej. A warto! Kucharz czy pomoc kuchenna to też osoby z wyrobionym wyczuciem estetycznym. O poziomie restauracji świadczyć będzie nie tylko to co widoczne na pierwszy rzut oka, ale też to co znajduje się na zapleczu. Warto wykorzystać w tej przestrzeni materiały łatwe w utrzymaniu czystości jak np. płytki. Kolorystyka, która sprzyja poczuciu czystości to biel czy błękit. W połączeniu z czarnymi lub chromowanymi dodatkami oraz kilkoma akcentami stricte kuchennymi mogą stanowić idealne rozwiązanie właśnie dla tej przestrzeni. Mamy tu na myśli motywacyjną fototapetę na ścianie, tablicę korkową lub sucho ścierną. Galerię zdjęć pracowników, imprez, gości itp.

Część restauracyjna to natomiast gratka dla aranżatorów. Możliwości są praktycznie nie ograniczone. Styl jaki może być wykorzystany w przestrzeni restauracji powinien jednak oddawać ogólny charakter marki, grupy docelowej i oczekiwań. Oznacza to, że restauracja, która nastawia się na klienta biznesowego, który będzie w niej spędzał miłe popołudniowe koktajle lub wieczorne biznesowe dinnery będzie wyglądać zupełnie inaczej od restauracji nastawiającej się na zysk z klientów porannych, wpadających na kawę i szybkie śniadanie. Restauracja w której głównym klientem są rodziny z dziećmi to zupełnie coś innego niż restauracja w hotelu. Gdy głównym wyróżnikiem jest jedzenie np. chińskie, restauracja będzie nawiązywać stylem do wybranego zakresu oferty itd. 

Źródło zdjęć: www.pinterest.com

Nie możemy również zapomnieć, że w dobrym projektowaniu liczy się detal. Jeśli nasza restauracja ma przyciągać klientów, powinniśmy zadbać o gniazdka kontakowe przy stolikach, włączniki światła które pasują do aranżacji a nawet zaskakują gości swoją wyjątkowością. Dzięki temu uda się nam być o krok przed konkurencją! Jeśli nie jesteś zdecydowany która seria Berker by Hager będzie odpowiadać wybranemu przez ciebie stylowi wnętrz, polecamy skorzystać z kreatora wnętrz. Zobaczysz tam i dopasujesz nasze rozwiązania do swoich pomysłów.