Kuchnia to miejsce szczególne. Spędzamy w niej sporo czasu przygotowując dla siebie i naszych bliskich smaczne potrawy. Jakie wybrać materiały oraz jak zaaranżować kuchnię aby była jak najbardziej funkcjonalna?

Dobrze przemyślana i zaaranżowana kuchnia nie tylko pozwoli nam swobodnie w niej pracować. Będzie też miejscem gdzie bez problemu pomieścimy wszystkie urządzenia, ganki i akcesoria a ich użytkowanie nie będzie wymagać od nas pokonywania kilometrów między szafkami. Pierwszym elementem na który musimy zwrócić uwagę projektując kuchnię to fakt, komu ma ona służyć. Jeśli jesteśmy domatorami, lubiącymi spędzać czas przygotowując posiłki zdecydowanie inaczej powinniśmy zaaranżować kuchnię niż osoby, które często jadają na mieście lub odgrzewają dania w mikrofalówce. Jeszcze inaczej będzie wyglądać kuchnia w domu wielorodzinnym, często przyjmującym wielu gości, a inaczej u singla. Drugi element to pomieszczenie w jakim znajduje się kuchnia – czy jest to osobne, przeznaczone do tego miejsce czy może otwarta przestrzeń połączona z salonem?  Nie bez znaczenia jest również to, czy w kuchni wystarczy nam tylko kilka urządzeń, czy jesteśmy miłośnikami nowinek technicznych wyręczających nas w pracach kuchennych. Trzecim elementem który wpływa na wybór i aranżację naszej kuchni jest odpowiedzenie sobie na pytanie: jak często robię zakupy. Ma to istotne znaczenie bo jeśli np. raz w tygodniu decydujemy się realizować większe zakupy, wówczas musimy w domu przeznaczyć więcej miejsca na ich przechowywanie. Wszystkie wymienione wyżej elementy wpływają na to jaki wygląd i jakie funkcjonalności zostaną zastosowane w naszej kuchni.

Jest jednak złota zasada trójkąta, na którą warto zwrócić uwagę podczas projektowania wnętrza kuchni. Podstawowe urządzenia w kuchni takie jak zlewozmywak, lodówka i kuchenka powinny stanowić wierzchołki trójkąta, którego boki to droga jaką musimy przemierzyć aby dostać się od jednego sprzętu do drugiego. Drogi te nie powinny być dłuższe niż 210 cm pomiędzy zlewozmywakiem i lodówką czy kuchenką oraz 270 cm między lodówką a kuchenką. W dużych kuchniach, możemy zastosować kilka trójkątów a aby ułatwić komunikację między podstawowymi sprzętami na środku kuchni możemy ustawić wyspę lub półwysep. Możesz zamontować więcej różnego rodzaju sprzętów i znaleźć dla nich nowe miejsca, na przykład piekarnik nie musi być zainstalowany pod płytą kuchenną, tylko w oddzielnej szafce, tak zwanym słupku. Obok niego możemy zamontować też np. mikrofalówkę w wersji do zabudowy. Warto również pamiętać o wygodzie – zastosowanie odpowiednich szafek pełniących funkcje spiżarek, aneks czy w końcu stół jadalny. W takiej sytuacji ważne jest takie ustawienie sprzętów, by wygodnie się z nich korzystało, a boki wyznaczonych urządzeniami trójkątów nie przecinały się. Bardzo istotne jest też aby drogi te nie kolidowały z innymi ścieżkami, na przykład drogą do jadalni lub salonu.

page-kuchenne-rewolucje-1

Pamiętajmy też o odległościach. Minimalna długość blatów w kuchni nie powinna być mniejsza niż 200cm. Blat przy kuchence to min. 40cm – potrzebny np. na odstawienie garnków. Najlepiej aby blat tego typu znajdował się z prawej i lewej strony kuchenki (łącznie 80cm). Dodatkowo potrzebny jest blat do przygotowywania posiłków. Tutaj minimalna jego długość to 80cm. Warto posiadać także blat przy lodówce, na który możemy odstawić wyjmowane z niej produkty. Są to jednak minimalne odległości, które w domu wieloosobowym będą zdecydowanie niewystarczające. Jeśli jest taka możliwość, warto w naszej kuchni zabudować jedną ścianę szafkami na wymiar. W ramach takiej zabudowy może znaleźć się np. wysoka lodówka. Taka ściana pozwoli nam na zmieszczenie zdecydowanie więcej garnków i urządzeń a dodatkowo będzie funkcjonalna i estetyczna.

Przy zastosowaniu się do wymienionych wyżej wskazówek warto dobrać również odpowiednie akcesoria poprawiające funkcjonalność pomieszczenia. Oświetlenie w kuchni powinno być jasne i wyraźne, tak aby docierało do każdego miejsca w pomieszczeniu. Warto zastosować również dodatkowe oświetlenie nad blatem na którym przygotowujemy posiłki. Nad piecem warto umieścić okap który nie tylko pochłania nieprzyjemne zapachy, ale też oddymia pomieszczenie oraz oświetla kuchenkę. Bateria w zlewie również powinna być dostosowana do naszych potrzeb. W kuchni warto zastosować baterię z wyciąganą główką przez co łatwiej jest nam dokładnie wyczyścić naczynia. Gniazdka i łączniki na ścianach powinny być trwałe i bezpieczne. W kuchni znajduje się również dużo wody, stąd musimy pamiętać o bezpieczeństwie sprzętów elektronicznych. Do prostych i nowoczesnych kuchni, ale też tych tradycyjnych proponujemy wam łączniki i gniazdka Berker by Hager R.3. Są proste z kanciastymi ramkami oraz okrągłymi elementami centralnymi. Stabilna podstawa z tworzywa sztucznego sprawia, że jest on wytrzymały i niełamliwy oraz łatwo daje się wyczyścić. Jest to bardzo ważne, w szczególności gdy nasi gości czy domownicy kończą kuchenne rewolucje a nam pozostaje sprzątanie.